All Posts (15)

Sort by

NCTD konferensen i Helsingfors, maj 2023

12144103665?profile=RESIZE_710x

Stort tack till välorganiserade och intressanta dagar i Helsingfors! Vi som hade nöjet att vara där fick mycket med oss hem. Mötesprotokollet har just landat i era sommarstängda e-postlådor och kommer så småningom även att finnas under NCTD-möten, tillsammans med tidigare protokoll. Jag tackar för förtroendet till ordförandeuppdraget och ser fram emot fortsatt diskussion!

Gruppfotot togs av Heikki Suomi.

Read more…

2019 års gruppbild i Reykjavik

3630865241?profile=RESIZE_710x

En aning försenad är så gruppbilden från 2019 års NCTD-möte i Reykjavik nu uppladdad. Många tack till alla som deltog och bidrog till intressanta diskussioner och kunskapsutbyten. Ett extra stort tack till Kolbrún för ett mycket bra och intressant arrangemang!

Read more…

NCTD-konferens 2017

Snart är det dags för 2017 års NCTD-möte. I år träffas vi i Stockholm, och det är förstås en del fokus på det nyöppnande Scenkonstmuseet. 

I linje med museets ledord - "En plats, en scen, en röst för den skapande människan" - så kommer temat i år att vara "den sceniska praktiken" i vid mening. Förutom visning av museet och information om arbetet som föregått den nya huvudutställningen, så blir det ett par spännande presentationer om bland annat skådespelarkonst, repertoararbete och om historisk dans.

Programmet i sin helhet ser ut på följande vis:

NCTD 9-10/5 2017


Tisdag 9/5

9.30-10.00 Kaffe och frukostfralla

10.00-10.05 Välkommen (Rikard Larsson)

10.05-10.45 Ibsens John Gabriel Borkman på Dramaten (Dag Kronlund)

10.45-11.30 Skuespilleren og skuespillet – noen utviklingslinjer i norsk teater på 1900-tallet
                      (Bent Kvalvik)

11.30-12.15 Att dansa historisk dans – rekonstruktion och kreativitet (Magnus Blomkvist)

12.15-13.45 Lunch

13.45-14.30 Arbetet med Scenkonstmuseets huvudutställning (David Berner)

14.30-15.30 Visning av Scenkonstmuseet (Malin Karlsson)

15.30-17.00 Möjlighet till egna, fria strövtåg på Scenkonstmuseet

19.00 Gemensam middag på Taverna Brillo (adress: Sturegatan 6)

 

Onsdag 10/5

09.30-12.00 NCTD-möte, inkl. kaffe och frukostfralla

12.00-13.45 Lunch


(Förflyttning till Kungliga operan, Gustav Adolfs torg)


13.45-14.30 Kungliga operans repertoararbete: hur får vi fram nya operor?
                      (Katarina Aronsson)

14.30-15.45 Visning av Kungliga operan (Helena Iggander och Patrik Blom)

Read more…

Nytt nummer av Dokumenterat

Nu har det nya numret av Musik- och teaterbibliotekets tidskrift Dokumenterat publicerats. Årets utgåva är ett temanummer ("Scenskiften") med extra fokus på teater och scenkonst. Bland bidragen så finns texter om teatermannen Albert Ranft (1858-1938) och hans uppgång och fall kring sekelskiftet, om svensk musikalöversättning från 1930 till nutid, och nedslag som behandlar den omvälvande tiden i 1960-talets teatersverige, liksom densamma under 1990-talet. Tidskriften kan läsas elektroniskt här

Read more…

Snart tid for SIBMAS-konferanse!

Hei! Håper alle har en fin vår så langt. Vi har fått noen nye medlemmer i det siste, velkommen til dere!

Til uken er det klart for SIBMAS-konferanse i København, og jeg håper å se flere av dere der. Jeg var så heldig og fikk stipend av Norsk Arkivråd til å reise, ellers ville jeg ikke hatt mulighet. Krysser fingrene for vakkert vårvær og noen lærerike og morsomme dager i dejlige Danmark!

Ellers på Riksteatret er dagene preget av vårt opphold i midlertidige lokaler mens bygget vårt er under ombygging, og omlegging av IT-plattform til skybaserte Office 365 og Sharepoint. Vi har også sendt fra oss en del av vårt historiske arkiv til Stiftelsen Asta, som skal klargjøre det for avlevering til Riksarkivet. Det skjer altså en del om dagen, og jeg skulle gjerne ha klonet meg selv for å slippe å føle at jeg løper etter min egen hale hele tiden. Men snart er det sommerferie!

Er det noen av dere som har erfaring med Sharepoint og dokumentfangst derfra? Kanskje dere har integrasjon mot fagsystemer? Jeg er veldig interessert i å høre om dette i tilfelle.

Hilsen Hege

P.S. Would you rather read blog posts in English? Give us a shout!

Read more…

Godt nytt år alle!

Dette er vel mest interessant for norske medlemmer, og i tilfelle noen ikke har hørt om den enda vil jeg gjerne informere om Å samle scenekunst - en konferanse om teaterdokumentasjon som arrangeres av Nasjonalbiblioteket og Sceneweb i Mo i Rana, 9. og 10. februar d.å.

Jeg skal delta, og håper å se noen av dere der!

Vennlig hilsen Hege

Read more…

Dokumenterat nr 47, 2015

Årets nummer av tidskriften Dokumenterat finns nu tillgängligt. Dokumenterat är en elektronisk tidskrift som ges ut en gång per år av Musik- och teaterbiblioteket i Stockholm. Fokus ligger på artiklar som på olika vis behandlar det material som finns i bibliotekets samlingar och arkiv. Eftersom bibliotekets områden innefattar både teater, musik och dans, så är följaktligen spännvidden på texterna stor. Under senare år har bidragen i tidskriften blivit aningen friare, och numera förekommer även mer allmänt hållna texter om scenkonst i vid mening. Ett exempel på det sistnämnda är temanumret om Strindberg från 2013 (nr 45), som innehåller artiklar med anknytning till både scenografi, musik och teater.

Årets nummer (nr 47) innehåller bland annat en text om en under lång tid försvunnen försvunnen Tjajkovskij-autograf till Mozarts Figaros bröllop - historien om hur den omsider och på sinnrika vägar hamnande i bibliotekets arkiv är intressant läsning. Likaså innehåller numret en spännande redogörelse för hur den italienska operasångaren Francesco Ciaffei anlände Stockholm i mitten av 1800-talet, och för de skiftande avtryck han lämnade på Stockholms scener då.

Du kan läsa det senaste, och även tidigare, nummer av Dokumenterat här.

Read more…

SIBMAS 2016

Nu är det bara ett halvår kvar tills SIBMAS håller konferens i Köpenhamn, 31 maj till 3 juni, 2016. Alette är med och anordnar det hela, och det har nu skickats ut ett Call for papers. Läs igenom nedanstående dokument, och är du intresserad av att bidra så är tidplanen som följer (citerat ut dokumentet):


January 15, 2016: Deadline for submitting paper proposals

February 15, 2016: Notification of acceptance

April 30, 2016: Submission of final paper

Call for papers, SIBMAS 2016

Read more…

Inför NCTD-mötet i Oslo, 2015

Som lite inspiration inför årets träff, så kommer här ett par bilder från förra årets NCTD-möte i Köpenhamn. Då samarrangerades den i samband med Nordic Performing Arts Days (NPAD). Bland annat fick vi ett föredrag om Scenekunstarkivet, delta i en konstnärlig happening/installation, samt besöka Revymuseet och teatern i Frederiksberg Tack till Alette för bilderna!

Read more…